Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn onschuldige verkleuringen van de huid. Ze kunnen overal ontstaan, maar we zien ze vaak op plekken die blootgesteld worden aan de zon. Denk bijvoorbeeld aan het gezicht, handen en decolleté.

Een bekende vorm van pigmentvlekken zijn ‘ouderdomsvlekken’. Deze term klopt niet voor alle pigmentvlekken, want ze komen bij elke leeftijdscategorie voor.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken ontstaan door overproductie van een pigment, ook wel hyperpigmentatie genoemd. Het pigment in onze huid noemen we melanine. Verschillende factoren kunnen deze hyperpigmentatie veroorzaken. Soms is een pigmentvlek al bij de geboorte aanwezig, meestal ontstaan ze later. Veel voorkomende oorzaken zijn:

 

  • zonlicht
  • hormonen
  • ontstekingen

Zonlicht

De meeste pigmentvlekken ontstaan door blootstelling aan de zon. Melanine beschermt jouw huid tegen de zon. Verkleurt je huid? Word je bruiner? Dat betekent dat er melanine aangemaakt wordt en je huid beschermt wordt. Krijgt je huid te veel zonlicht te verduren? Dan kan de melanine balans verstoord worden en kan hyperpigmentatie ontstaan.

Als we ouder worden neemt het aantal cellen dat melanine aanmaakt (melanocyten) af. Maar als de huid veel aan zonlicht is blootgesteld, worden de cellen groter en verspreiden zich minder goed. Hierdoor worden ze zichtbaar en dit noemen we ouderdomsvlekken.

Hormonen

Gebruik je de pil of ben je zwanger? Dan kunnen hormonale schommelingen de oorzaak van je pigmentvlek(ken) zijn. De hormonen oestrogeen en progesteron kunnen hyperpigmentatie veroorzaken.

Pigmentvlekken kunnen hierdoor spontaan ontstaan, maar meestal gebeurt dit in combinatie met blootstelling aan de zon. Zwangeren worden afgeraden de zon direct op hun huid te laten schijnen. Zo voorkom je een ‘zwangerschapsmasker’.

Ontstekingen

Wanneer je huid ontstoken raakt, zoals bijvoorbeeld bij acne kan gebeuren, kan er ook hyperpigmentatie in de huid ontstaan. Dit noemen we post inflammatoire hyperpigmentaties (PIH).

Heb je een donkere huid? Dan is de kans groter dat na een ontsteking of andere beschadiging van de huid pigmentvlekken ontstaan.

Hoe voorkom je pigmentvlekken

Zoals je hebt gelezen ontstaan sommige pigmentvlekken al voor de geboorte. Soms is een onderliggende ziekte of een ontsteking de oorzaak. In deze gevallen kun je een pigmentvlek natuurlijk moeilijk voorkomen.

Wat je wel kunt doen is je huid goed beschermen tegen de zon. Je hoeft echt niet in de schaduw door het leven te gaan, maar smeer je goed in met zonnebrandcrème. Niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst en winter kan de zon je huid beschadigen.

Heb jij last van ongewenste pigmentvlekken? Maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek, dan kijken we wat we voor jou kunnen doen. Dit gesprek is gratis.

Afspraak maken?

Plan een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. Vul het formulier in en we bellen je zo snel mogelijk terug om een afspraak te maken.
Of bel zelf naar: 085-0212 404

Voeg een foto toe ter verduidelijking

review van 5 sterren

Ik word er altijd heel vriendelijk ontvangen, en een snelle service. Het ziet er heel netjes/schoon uit, en dat zeer belangrijk.

S. uit Roosendaal

review van 5 sterren

Vriendelijk ontvangen! Duidelijke uitleg met goede tips! En het allerbelangrijkste een super resultaat!

Marcel Schouten

review van 5 sterren

Reeds enige tijd in behandeling. Ontvangst, behandeling en nazorg lopen naar volle tevredenheid. Afspraak verzetten bij verhindering ging prima. Top bedrijf.

Corien Arts

N

Professionele studio

N

Behandeling met de beste lasers van Europa

N

Nagenoeg pijnloze behandeling door moderne technieken

N

Vakkundig opgeleid personeel

N

Persoonlijk behandelplan

N

Het beste resultaat voor de laagste prijs

Maak een afspraak bij jou in de buurt

Eindhoven

Ceramlaan 10

Breda

Paardeweide 22 a/b

Zoetermeer

Schoutenhoek 82