Hoe ontstaan pigmentvlekken

Pigmentvlekken door overproductie van pigment in je huid. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld hormonale schommelingen, medicijnen of ouderdom en wordt over het algemeen versterkt door blootstelling van zonlicht. Hoe werkt dat precies? En kun je pigmentvlekken voorkomen?

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn verkleuringen van de huid. Deze verkleuringen ontstaan door een overproductie van pigment, ook wel hyperpigmentatie genoemd. Heb je een donkere huid, dan heb je meer kans op pigmentvlekken, omdat een donkere huid van nature meer pigment bevat dan een lichtere huid. Soms zijn pigmentvlekken er al sinds de geboorte, maar vaak ontstaan ze later. Hoe komt dat?

Zonlicht

Meestal ontstaan pigmentvlekken door blootstelling aan zonlicht. Het pigment in onze huid noemen we melanine. Dit pigment wordt extra aangemaakt wanneer je huid in contact komt met en beschadigd raakt door de zon. Melanine beschermt jouw huid namelijk tegen de zon. Dit zorgt voor een bruine kleur en verklaart dus ook dat je verkleurt als je lekker ligt te zonnen. Wordt je huid aan te veel zon blootgesteld? Dan kan de melanine balans verstoort raken en hyperpigmentatie voorkomen.

Ouderdomsvlekken

Pigmentvlekken worden ook wel ‘ouderdomsvlekken’ genoemd. Eigenlijk klopt deze term niet, omdat pigmentvlekken op alle leeftijden voorkomen. Waar komt deze term dan vandaan?

Pigmentvlekken ontstaan vaker op latere leeftijd. Dit komt doordat het aantal melanocyten, de cellen die melanine produceren, afnemen naarmate je ouder wordt. Hoe minder cellen er zijn, hoe groter ze worden hoe minder goed de melanine verspreid wordt wanneer je wordt blootgesteld aan te veel zon.

Hormonen

Sommige pigmentvlekken ontstaan door hormoonschommelingen. Bijvoorbeeld wanneer je hormonale anticonceptie gebruikt of zwanger bent. De hormonen oestrogeen en progesteron kunnen namelijk de productie van melanine stimuleren. Dit kan ook voorkomen wanneer je geen hormonale anticonceptie gebruikt of niet zwanger bent, maar dan komt het minder vaak voor.

Zwangerschapsmasker

Wist je dat in ongeveer 90% van de gevallen hyperpigmentatie voorkomt tijdens de zwangerschap? In combinatie met blootstelling aan zonlicht is de kans op pigmentvlekken dus groot. Deze komen vooral voor in het gezicht, omdat je gezicht het meeste zonlicht ziet. We noemen deze pigmentvlekken ook wel een ‘zwangerschapsmasker’, melasma of chloasma.

Overige oorzaken

Andere oorzaken van pigmentvlekken zijn ziekten en ontstekingen. Veelvoorkomende voorbeelden hiervan zijn eczeem en acne. Maar denk ook aan irriterende make-up, wondjes en medicijnen. In veel gevallen kun je pigmentvlekken dan ook niet voorkomen. Wanneer wel?

Pigmentvlekken voorkomen

Pigmentvlekken die al voor de geboorte ontstaan kun je vanzelfsprekend niet voorkomen. Dat geldt ook voor pigmentvlekken met de oorzaak ziektes en medicatie. Wat je wel kunt doen is je huid goed beschermen tegen de zon. Wanneer de zon het heetst is zoek je liever de schaduw op en smeer je altijd goed in met zonnebrandcrème. Niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst en winter kan de zon je huid beschadigen. Pigmentvlekken voorkomen is lastig, maar je kunt het risico erop wel zoveel mogelijk verkleinen.

Pigmentvlekken verwijderen

Heb jij last van ongewenste pigmentvlekken? Dan verwijderen we deze voor je met behulp van een laserbehandeling of chemische peeling. Maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek, dan kijken we wat we voor jou kunnen doen. Heb je eerst nog een prangende vraag? Neem dan contact met ons op, we staan je graag te woord.

Afspraak maken?

Plan een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. Vul het formulier in en we bellen je zo snel mogelijk terug om een afspraak te maken.
Of bel zelf naar: 085-0212 404

Voeg een foto toe ter verduidelijking

review van 5 sterren

Ik word er altijd heel vriendelijk ontvangen, en een snelle service. Het ziet er heel netjes/schoon uit, en dat zeer belangrijk.

S. uit Roosendaal

review van 5 sterren

Vriendelijk ontvangen! Duidelijke uitleg met goede tips! En het allerbelangrijkste een super resultaat!

Marcel Schouten

review van 5 sterren

Reeds enige tijd in behandeling. Ontvangst, behandeling en nazorg lopen naar volle tevredenheid. Afspraak verzetten bij verhindering ging prima. Top bedrijf.

Corien Arts

N

Professionele studio

N

Behandeling met de beste lasers van Europa

N

Nagenoeg pijnloze behandeling door moderne technieken

N

Vakkundig opgeleid personeel

N

Persoonlijk behandelplan

N

Het beste resultaat voor de laagste prijs

Maak een afspraak bij jou in de buurt

Eindhoven

Ceramlaan 10

Breda

Paardeweide 22 a/b

Zoetermeer

Schoutenhoek 82